Terug naar Overzicht

ASML gaat door grens van 9 miljard

Eerder dan verwacht heeft ASML de omzetgrens van negen miljard euro doorbroken. Jaar op jaar stegen de inkomsten met 33 procent naar 9,05 miljard.

Daarmee staat vast dat het bedrijf de belofte om tien miljard omzet te realiseren een jaar eerder dan geambieerd kan inlossen. Ook de winst steeg fors: met 44 procent naar 2,1 miljard euro.

Het komt niet vaak voor dat ASML zijn eigen omzet niet goed inschat, maar dat gebeurde in het slotkwartaal van 2017 wel. Het bedrijf rekende op een lichte omzetdaling naar 2,1 miljard euro, maar kwam juist ruim 400 miljoen hoger uit. De extra inkomsten realiseerde het door enkele duv- en twee euv-scanners meer te verkopen dan gepland.

Ceo Peter Wennink spreekt in een toelichting van een ‘fantastisch jaar’. Zonder financiële details te geven, ziet hij bovendien geen beren op de weg. De duv-business zal op vergelijkbaar niveau blijven draaien, zodat de meeste omzetgroei van euv-machines moet komen. Bang dat de hosanna in de industrie uitdraait op overcapaciteit is Wennink vooralsnog niet.

ASML kreeg in 2017 9,4 miljard euro aan bestellingen binnen, tegen 5,4 miljard in 2016. Het backlog staat momenteel op 6,7 miljard euro, tegen 4,0 miljard een jaar geleden.

Vacature zoeken

Populaire vacatures

Eerste monteur utiliteit E bij...

Udenhout,Deurne,Dongen - > 36 uur

Monteur beveiliging

Udenhout - > 36 uur