Terug naar Overzicht

'Bedrijfsinvesteringen weer terug op niveau van voor crisis'

Bedrijfsinvesteringen zijn weer terug op het niveau van voor de economische crisis in 2008. Vooral in de industrie en de bouw is de investeringsbereidheid groot.

Dat meldt ING donderdag op basis van zijn eigen investeringsbarometer.

De bedrijfsinvesteringen zijn met dank aan grote bedrijven al langer weer op het niveau van voor de crisis, maar de bestedingen in het mkb bleven lang achter. Middelgrote bedrijven begonnen eind 2015 aan een comeback en nu zijn ook de bedrijven met maximaal vijftig werknemers begonnen aan een opmars.

''Mkb-ondernemers zagen lange tijd geen ruimte om te investeren", schrijft ING-econoom Katinka Jongkind. ''Dankzij een combinatie van positieve economische vooruitzichten en een verbeterde financiële positie komen de investeringen nu ook in het mkb op gang.”

Opvallend is verder dat de meeste investeringen uit de eigen zak komen of door banken mogelijk worden gemaakt. Alternatieve geldbronnen als crowdfunding en informele leningen staan weliswaar veel in de belangstelling de laatste tijd, maar worden relatief weinig gebruikt.

Nu veel seinen op groen staan voor de Nederlandse economie, verwacht ING dit jaar een verdere verbetering van de investeringsbereidheid in het mkb. Vooral de binnenlandse economie, waar het grootste deel van het kleinbedrijf actief is, doet het dit jaar naar verwachting goed. De positieve economische vooruitzichten in combinatie met een verbeterde financiële positie scheppen ruimte voor verdere investeringen.

Vacature zoeken

Populaire vacatures