Terug naar Overzicht

Doorstroom van hbo naar wo loopt spaak

De afgelopen tien jaar is het aantal hbo’ers dat na hun afstuderen een mastertraject aan een universiteit doet met een derde afgenomen, concludeert Trouw op basis van cijfers van de onderwijsinspectie.

Het kabinetsbeleid wil juist dat er meer aansluiting komt tussen hbo en wo, maar de huidige regelgeving maakt dat lastig.

De schakelprogramma’s blijken het grote struikelblok. Vaak moet de hbo-afstudeerder een pre-master-programma volgen bij de universiteit in kwestie. Maar voor universiteiten is dit duur, want als studenten tussentijds afhaken, lopen ze de vergoeding voor afgestudeerde studenten mis. Sinds 2013 mogen ze de kosten voor het schakelprogramma ook niet meer op de studenten verhalen. Daardoor zijn universiteiten een stuk strenger geworden in hun selectiebeleid.

Bovendien kan zo’n schakelprogramma ongunstig uitpakken voor de deelnemers omdat ze niet altijd ingeschreven worden als bachelor- of masterstudent. Daardoor hebben ze geen recht op studiefinanciering of de bijbehorende voordelen zoals een ov-kaart, studentenhuisvesting en leenmogelijkheden.

Vacature zoeken

Populaire vacatures