Terug naar Overzicht

ING: bouw enige sector zonder groei in productiviteit

Technologische vernieuwing en digitalisering zorgen in bijna alle sectoren voor forse productiviteitsgroei, behalve in de bouw. Het moet structureel anders, constateert ING in een onderzoeksrapport, de bouw moet zich spiegelen aan de auto industrie.

Serieproductie met klantspecifieke mogelijkheden per afgeleverd product kunnen de prijzen drukken en faalkosten reduceren, stellen de economen van ING. ‘Mass customization’ dus, net als in andere industriële sectoren. Daarom bieden robotisering, 3D printen, BIM en andere computergestuurde technieken de beste kansen om een einde te maken aan de verstikkende praktijk.

ING gelooft niets van het cliché dat de bouwcultuur wars is van vernieuwing. “De bouw wil best innoveren, maar de traditionele structuur frustreert dat”, zegt Jan van der Doelen, sectormanager bouw en vastgoed bij ING. “Zolang bouwen beperkt blijft tot stuksproductie en het uitvoeren van iets dat een ander heeft bedacht, komt het niet goed.”

Strategie

Voor het rapport Technologie in de bouw sprak ING Economisch Bureau met tientallen bedrijven uit de woning- en utiliteitsbouw en organiseerde rondetafelgesprekken en klantgesprekken. Daaruit rijst een beeld op van een lokaal georganiseerde sector die weinig koersvast vaart. Uit enquêtes blijkt dat slechts 30 procent van alle bouwbedrijven een strategie heeft geïmplementeerd in het bedrijf. In de praktijk houdt dat in dat bouwers zich op alle klussen storten die ze kunnen krijgen, zonder zich te bezinnen op de vraag of die passen bij hun bedrijfsprofiel. Een heilloze strategie, aldus Van der Doelen.

“Je gaat het uiteindelijk niet winnen als je alleen met elkaar op prijs concurreert. Je moet koers houden – en waar nodig meebewegen met de markt.” Beter laten lopen dus, die projecten die buiten het eigen specialisme vallen. Best lastig in tijden van lage verdiensten in de sector. Maar, constateert het rapport, bedrijven die vanaf het begin van de crisis volop hebben ingezet op innovatie, plukken daarvan nu de vruchten.

Dure investeringen

Eenvoudig is het niet om tot fundamentele veranderingen te komen in de branche. In de huidige praktijk moeten bouwbedrijven steeds op een andere locatie iets anders kunnen bouwen onder andere omstandigheden. En ze moeten snel kunnen op- en afschalen bij fluctuerende marktomstandigheden. Logisch dus dat veel bouwers niet willen investeren in dure, innovatieve machines en robotisering. Want die drukken permanent op de vaste lasten. Omdat investeringen uitblijven, gaat de productiviteit niet omhoog en ontstaat geen ruimte voor innovatie. Een kip en ei verhaal, geeft Van der Doelen toe. “Zeker als er onder de prijs wordt ingeschreven is innovatie gewoon heel lastig.” 

Vacature zoeken

Populaire vacatures

Eerste monteur utiliteit E bij...

Udenhout,Deurne,Dongen - > 36 uur

Monteur beveiliging

Udenhout - > 36 uur