Terug naar Overzicht

Nieuw record industriële robots

Robotica blijft records breken. Uit een nieuw rapport van de International Federation of Robotics (IFR) blijkt dat er nu wereldwijd meer dan 3 miljoen industriële robots worden gebruikt in fabrieken, een stijging van 10%.

KLIK HIER voor Vacatures uit de regio Eindhoven

KLIK HIER voor Vacatures uit de regio Helmond

KLIK HIER voor Vacatures uit de regio Oss/Uden

KLIK HIER voor Vacatures uit de regio Breda/Roosendaal

KLIK HIER voor Vacatures uit de regio Tilburg

KLIK HIER voor Vacatures uit de regio Den Bosch

In 2020 werden wereldwijd meer dan 380.000 nieuwe robots aangeschaft. Voor 2021 wordt uitgegaan van 50.000 robots meer dan in 2020, een groei van 0,5% ondanks de gevolgen van de pandemie.

Daling in Europa
Wereldwijd blijft Azië de belangrijkste speler op het gebied van industriële robotica, waar in 2020 maar liefst 71% van het totale aantal robots zijn ingezet. Europa kende een daling van 8% als gevolg van de coronacrisis. Met name de autobranche daalde sterk met 20%, terwijl de industriële sector met 14% juist groeide. Hoewel deze terugval te verwachten was, blijft de sector groeien. Duitsland behoort tot de top vijf afnemers robots wereldwijd (samen met China, Japan, de VS en Korea). In Europa volgt Italië met 13% en Frankrijk met 8%.

Nederlandse markt
Ook in Nederland ontwikkelt de markt voor robotisering zich snel. Vorige maand opende PostNL een sorteercentrum voor kleine pakketten in Nieuwegein. Het sorteercentrum gebruikt 175 robots en robotarmen voor het sorteren, waardoor andere PostNL-locaties meer capaciteit hebben om grotere pakketten te verwerken. Gartner kondigde onlangs ook aan dat datacenters robots inzetten om personeelstekorten op te vangen. Vooral omdat robots – en met name cobots – uitblinken in repetitieve, vervelende en gevaarlijke taken.

Beide gevallen benadrukken de waarde van robotica bij het verbeteren van processen in de toeleveringsketen. Hier spelen personeelsbezetting, het houden van afstand en vertragingen bij de verzending en levering van goederen immers nog steeds een belangrijke rol.

Enrico Krog Iversen, CEO van OnRobot, leverancier van collaboratieve robotoplossingen, is optimistisch over de toekomst van robotica. Maar ook over de manier waarop technologie zowel bedrijven en de toeleveringsketen kan ondersteunen: “Ondanks de gevolgen van de coronapandemie is de wereldwijde robotica-markt voortdurend in ontwikkeling, en dit geldt met name voor collaboratieve robotica, die naar verwachting met 6% zal toenemen. Cobots zijn gebruiksvriendelijk, kunnen veilig samenwerken met werknemers en verbeteren zowel de werkomgeving als de productiviteit.

Dit zijn allemaal kenmerken die bedrijven in staat stellen hun concurrentiepositie te verbeteren. Overheden moeten voorlichting over het gebruik van collaboratieve robots aanmoedigen om de branche, en met name het MKB, bewust te maken van de voordelen zodat onze economieën weer kunnen groeien. Bovendien kunnen alle cobot-fabrikanten, vanwege de grote vraag momenteel, prima samenwerken en alle toekomstige zakelijke kansen benutten.”

Vacature zoeken