Terug naar Overzicht

Smart home potentiële markt van 600 miljoen per jaar

De interesse voor smart homes, een woning met meer comfort door gebruik van technologie, is groeiende en een doorbraak komt dichterbij.

oor goedkopere sensoren, draadloze apparatuur en stembediening wordt toepassing op grotere schaal mogelijk. Twintig procent van de ondervraagde consumenten hebben daar best geld voor over. Bij de koop van een woning gaat het om enkele duizenden euro’s.

Ruim vier op de tien Nederlanders heeft nog helemaal geen slimme apparaten in huis die ze via spraak, sensoren of smartphone kunnen bedienen.
 
De volgende slimme apparatuur hebben consumenten relatief wel vaak in huis:
 
Lichten die automatisch aan- of uitschakelen (16%).
Thermostaat te bedienen met smartphone (14%).
Lampen te bedienen met smartphone (11%).
 
Rol installateur onder druk door plug en play
“Technische installaties en dus ook smart homes in woningen zijn traditiegetrouw het domein van de installateur. Dit staat echter onder druk doordat consumenten zelf steeds meer kunnen installeren,” aldus Maurice van Sante, Senior Econoom bij ING Economisch Bureau, “De installateur krijgt daarnaast te maken met allerlei nieuwe spelers die slimme apparatuur aanbieden en de installatie daarvan. Internetproviders, IT-bedrijven, energiemaatschappijen en retailers zijn bezig deze markt te betreden.”

Vacature zoeken

Populaire vacatures