Terug naar Overzicht

Staalmarkt depressief door ingestorte autoverkoop; door corona en klimaatmaatregelen EU

De effecten van de coronacrisis en de verregaande klimaatmaatregelen voor de staalindustrie worden steeds pijnlijker.

Ondanks alle productiebeperkingen die de staalfabrieken hebben ingevoerd in de hoop vraag en aanbod beter in balans te brengen, verkeert de staalmarkt nog in een zeer depressieve stemming, staan prijzen nog steeds onder druk en lijkt er op korte termijn geen zicht op een verbetering van de vraag.

Onverkochte nieuwe auto’s
De verkoop nieuwe auto’s in een relatief kleine markt als Nederland daalde in het 1e kwartaal 2020 met 10% ten opzichte van dezelfde periode 2019. Toen al daalde echter de verkoop in vergelijking met 2018 met 14%. Een gemiddelde over dat kwartaal van 10% lijkt weinig, echter in april daalden de verkopen met 53% en in mei zelfs met 59% ten opzichte van de vergelijkbare maanden 2019. In Spanje en het Verenigd Koninkrijk werden dezelfde of nog dramatischer cijfers gemeld. In Italië werden er in de maand april slechts 400 auto’s gemaakt. De waarde van wereldvoorraad onverkochte nieuwe personenauto’s schijnt op dit moment circa 15 miljard euro te bedragen. Een herstel van de autoverkopen hangt sterk af met hoe de diverse regeringen omgaan met een eventueel steunpakket aan de auto-industrie en aankopen zullen stimuleren.
 
De Europese Commissie heeft eind mei een plan gepresenteerd waarbij de bestaande import belemmerende maatregelen nog eens verscherpt worden. Een dezer dagen zal het Europese parlement daarover een besluit nemen. De plannen liggen echter zwaar onder vuur, omdat de nieuwe beperkingen feitelijk alleen over warmgewalste rollen gaan. Staalproducenten vinden dat er nog stringentere maatregelen zouden moeten worden genomen, omdat naar hun zeggen de hele Europese industrie zwaar in de problemen zit. Daar komen veel EU Klimaatregels nog bovenop. Er voltrekt zich een ramp in de markt.

Vacature zoeken

Populaire vacatures