Terug naar Overzicht

Staalprijzen wereldwijd onder druk

In alle belangrijke markten worden de staalprijzen lager genoteerd. Is er sprake van een China-effect of van een chips-effect?

KLIK HIER voor Vacatures uit de regio Eindhoven

KLIK HIER voor Vacatures uit de regio Helmond

KLIK HIER voor Vacatures uit de regio Oss/Uden

KLIK HIER voor Vacatures uit de regio Breda/Roosendaal

KLIK HIER voor Vacatures uit de regio Tilburg

KLIK HIER voor Vacatures uit de regio Den Bosch

Op de Amerikaanse markt bijvoorbeeld is de prijs voor warmgewalste rollen sinds september ondanks de beschermende importmaatregelen met ruim 5% is gedaald. “Het enige product dat nog een prijsstabiliteit laat zien is kwarto plaatstaal.”

Tekort aan chips
De levertijden van de Amerikaanse fabrieken zijn ook korter geworden. De belangrijkste oorzaak voor deze ontwikkelingen op de VS-markt ligt bij het tekort aan chips, als gevolg waarvan diverse automobielproducenten hun productie drastisch moesten beperken en dus een kleinere behoefte aan staal hebben. Naar schatting worden er in 2021 maar liefst 3 miljoen auto’s minder geproduceerd dan gepland.

Oplopende voorraden
Ook in China daalde de staalafname en gingen de prijzen omlaag. De Europese staalfabrieken hebben de laatste maanden enerzijds te maken gekregen met een afnemende vraag, omdat veel verbruikers en service centers c.q. handelaren te kampen kregen met sterk oplopende voorraden. De staalproducenten leverden hun afnemers sneller dan verwacht oudere opdrachten uit en bij nieuwe – deze zomer – geplaatste bestellingen hielden de staalmakers zich veel beter aan de bevestigde levertijden. Gevolg was dat veel meer materiaal op de markt beschikbaar werd.

Anderzijds worstelen ook de EU-staalmakers met het grote probleem, dat de automobielbranche veel minder staal verbruikt dan voorzien was. Het chips-effect dus. De automotive is goed voor ongeveer 16-18% van de staalafzet en een dalende afname wordt door de staalproducenten snel gevoeld.

Er was daarnaast enige hoop dat de overeenkomst tussen de EU en de Verenigde Staten over de wijziging van de wederzijdse invoerheffingen op staal en aluminium tot een verruiming van de exportmogelijkheden voor de Europese fabrieken zou leiden. Het volume-effect van deze overeenkomst is voor de EU echter zeer beperkt te noemen.

Vacature zoeken