Terug naar Overzicht

“Staking metalektro vandaag is nog maar het begin”

Duizenden werknemers in de metalektro hebben vandaag het werk neergelegd. “Dit is nog maar het begin”, voorspelt onderhandelaar Loes Bezemer van CNV Vakmensen.

“In de metalektro wordt goed geld verdiend, dus de 150.000 werknemers in de metalektro verdienen ook een goede cao. Kennelijk zijn er acties nodig om de werkgevers daarvan te overtuigen.”

Vandaag hebben duizenden metalektro-werknemers het werk voor 24 uur neergelegd. Ze verzamelden zich op actielocaties in Eindhoven, Utrecht, Alblasserdam, Zwolle en Nijmegen. Het gaat om werknemers bekende bedrijven als Scania, VDL, IHC, Fokker, ASML, Stork, Wärtsila, Ardagh, Alutech en FN Steel. Werknemers van Thales bieden vandaag een petitie aan aan hun directie.

Zelfde liedje
Volgens Bezemer wordt het hoog tijd dat werknemers wat gaan merken van de economische opleving: “Het is altijd hetzelfde liedje. Werkgevers gaan altijd meteen moeilijk kijken als het om een loonsverhoging gaat: als het economisch slecht gaat, is er geen geld, en als het economisch goed gaat zien ze allemaal risico’s en een onzekere toekomst. Dat verhaal kennen we intussen wel.” Werknemers voelen zich gesteund door onder meer De Nederlandsche Bank, die al langer bij werkgevers pleit voor loonstijgingen. In een prognose begin deze week signaleert de DNB dat werknemers eindelijk profiteren van de economische opleving.

Duidelijke boodschap
Met de acties geven de werknemers vandaag een duidelijke boodschap aan de werkgevers, zegt Bezemer: “Het is geen tijd voor verslechteringen in de cao, maar juist voor verbeteringen. Een goede loonsverhoging, meer geld voor scholing, gelijke rechten voor alle werknemers, een eerlijke verdeling van de winst. We willen met elkaar een vitale sector, waar het aantrekkelijk werken is, waar oudere werknemers op een gezonde manier hun pensioen kunnen halen en waar jongere werknemers een toekomstperspectief hebben.”

Vacature zoeken

Populaire vacatures

Eerste monteur utiliteit E bij...

Udenhout,Deurne,Dongen - > 36 uur

Monteur beveiliging

Udenhout - > 36 uur