Terug naar Overzicht

Stedin wil af van gasaansluiting

Netwerkbedrijf Stedin wil af van de verplichte gasaansluiting van nieuwbouwwoningen. ‘Wie CO2-neutraal wil zijn, moet afscheid nemen van aardgas in de gebouwde omgeving’, zegt directeur Innovatie Peters van Stedin.

Het netwerkbedrijf rakelt de discussie op naar aanleiding van de Utrechtse nieuwbouwwijk Haarrijn. De gemeente wil dat daar 650 energiezuinige woningen komen, ‘dus zonder aardgas’, aldus wethouder Lot van Hooijdonk.

Het gasgebruik in een woning wordt vooral bepaald door de warmtevraag - koken heeft maar een fractie van het totale gebruik nodig. Energiezuinige woningen hebben geen gasgestookte cv-ketel meer, maar gebruiken voor verwarming een elektrisch aangedreven warmtepomp. Omdat die de temperatuur van de buitenlucht of de bodem benut is die voor de lage temperatuurverwarming veel energiezuiniger dan een gasgestookte ketel. Daarom hebben de zogeheten nul-op-de-meter-woningen geen gasaansluiting meer nodig.
 
Wettelijk is Stedin echter verplicht om elke nieuwbouwwoning te voorzien van een gasaansluiting en Stedin wil daar van af. Gemiddeld zijn de kosten van een gasaansluiting zo’n € 2500. ‘Zonde van het geld’, aldus Peters.
 
Mocht een bewoner toch een gasaansluiting willen, dan kan Stedin daar niet onderuit. Is die aansluiting de enige in een wijk, dan zijn de aansluitkosten aanzienlijk hoger dan het genoemde gemiddelde. De kosten worden dan verhaald op alle gasaansluitingen in het verzorgingsgebied van de netbeheerder. ‘We willen met ons standpunt de discussie aanzwengelen over de afweging tussen wat een individuele aansluiting kost en de maatschappelijke kosten die daarmee gepaard gaan.’
 
 

Online Platform:

| Techniekinbrabant.nl | Hét online platform voor nieuws en vacatures | Technische vacatures Brabant Eindhoven Tilburg Breda Den Bosch Uden Oss Bergen op Zoom Waalwijk Engineering Technische Techniek Ik zoek werk Banen Techniek vacatures Ingenieur Engineer Mechatronica Vacatures Werkt Brabant Mechanical Engineering Werken in de techniek

Vacature zoeken

Populaire vacatures