Terug naar Overzicht

Steeds meer werk voor Tilburgse fabriek Tesla

Ruim een jaar na de opening draait Tesla’s fabriek in Tilburg op volle capaciteit. Voor deze krant gingen de deuren bij uitzondering open.

Het is verrassend stil in de honderden meters lange fabriekshal van Tesla. Weliswaar is er veel geclaxon, maar verder suizen de af en aan rijdende auto’s vrijwel decibelloos langs. We zijn hier dan ook niet bij NedCar in Born of een Duitse autobouwer, maar bij ’s werelds meest bewierookte automerk. Bij Tesla in Tilburg geen grommende benzineslurpers, maar geruisloze stekkerwagens, pardon bolides.

20.000 wagens per jaar
Zowel de populaire Model S als de nieuwe Model X, een SUV met als blikvanger een paar automatisch openende vleugeldeuren, worden in Tilburg geassembleerd. Daar blijft het niet bij, want sinds enige tijd gebeurt ook de laatste check van iedere Europese Tesla in Brabant. De fabriek bezit daarvoor een 700 meters tellend indoor testcircuit dat tot Europa’s langste behoort. Speciaal opgeleide werknemers rijden de wagens drie rondjes lang rond, een droombaan voor autoliefhebbers. ,,Er komt anders veel bij kijken,” lacht Jasper Deman, senior project manager. ,,De chauffeurs moeten een bijzondere goede rijvaardigheid bezitten.”

Circa 90 wagens per dag rollen dagelijks de fabriek uit, zo’n 20.000 per jaar. ,,Daarmee draaien we nu op volle capaciteit,” vertelt Deman. De auto’s gaan naar kopers in heel Europa. ,,Zeker afgelopen kwartaal was het topdrukte, we hebben veel nieuwe werknemers aangenomen.” In totaal werken er nu zo’n tweehonderd personeelsleden in Tilburg.

Vacature zoeken

Populaire vacatures