Terug naar Overzicht

Sterke groei Europese werktuigmachinebouw

De grote Europese fabrikanten van werktuigmachines verwachten dat hun omzet dit jaar met 7 tot 9 procent groeit.

Ondanks enkele geopolitieke risico’s is er nog geen enkel signaal dat de machineverkopen zullen afnemen. Dit blijkt uit cijfers van Cecimo, de Europese koepelorganisatie van de werktuigmachine-industrie.

Begin deze maand maakte Cecimo tijdens de ledenvergadering in Mainz bekend dat de productie vorig jaar met 8 procent is gestegen. Dat is aanmerkelijk beter dan voorspeld. De Cecimo fabrikanten realiseerden een omzet van 26 miljard euro, en verzekerden zich daarmee van een marktaandeel van 33 procent wereldwijd. Daarmee hebben ze zich uitstekend hersteld van de kleine dip in 2016. De fabrikanten exporteerden voor 20 miljard euro aan werktuigmachines, dat is 9,1 procent meer dan in 2016. De belangrijkste bestemmingen buiten de Cecimo-landen waren China (15,4 procent), Verenigde Staten (10,6 procent), Polen (4,2 procent) en Mexico (3,4 procent). De ordergroei vanuit de niet-Cemimo-landen wijst er op dat deze trend dit jaar doorzet.

Geopolitieke risico’s
In de Cemimo-landen zelf werd in 2017 voor 16,5 miljard euro aan werktuigmachines gekocht, dat is een groei van 5 procent ten opzichte van 2016. Dit jaar wordt een verdere groei verwacht van 8,2 procent en in 2019 van 4,9 procent. Daarbij zijn er wel een paar geopolitieke risico’s. Door de regering-Trump is de VS een bron van onzekerheid voor het buitenlandbeleid en de internationale handel, die potentieel een grote impact kan hebben op de machineverkopen. Vooralsnog hebben de markten daar echter nog niet op gereageerd. Ook de Brexit zorgt voor extra onzekerheid voor de exporterende machinebouwers.

Kunstmatige intelligentie
Cecimo besprak op de ledenvergadering in Mainz ook het thema Artificial Intelligence (kunstmatige intelligentie). Dit biedt grote kansen, maar de toepassing van AI-technieken kan ook resulteren in een verschuiving van de aard van de werkgelegenheid. Cecimo pleit voor een gezamenlijke aanpak die ervoor moet zorgen dat Europa op dit gebied voorop loopt. De koepelorganisatie is daarom blij dat Europa tot eind 2020 zo’n 20 miljoen euro investeert in onderzoek en innovatie rond AI.

Robot-mens
“De werktuigmachine-industrie gaat door een snelle digitale transformatie”, aldus Filip Geerts, algemeen directeur van Cecimo. “De industrie ontwikkelt en investeert samen met de klanten in nieuwe businessmodellen. Technologie, processen en mensen moeten worden uitgerust en opgeleid om de fabrieken van producenten toekomstbestendig te maken en de uitdagingen aan te gaan om voorop te blijven lopen in de concurrentiestrijd.”
In de ogen van Cecimo is de grootste productie-uitdaging, essentieel voor de fabriek van de toekomst, de samenwerking tussen robots en mensen. “Ze zullen leren naast elkaar te werken om processen aan de assemblagelijn efficiënter, veiliger en betrouwbaarder te maken. De toekomst van werk gaat niet over het vervangen van mensen door robots, maar over de samenwerking van vaardigheden”, aldus Cecimo-voorzitter Roland Feichtl.

Vacature zoeken

Populaire vacatures

Service-engineer W

Udenhout - > 36 uur

Leidinggevend eerste monteur i...

Udenhout,Deurne - > 36 uur