Terug naar Overzicht

Stroomverbruik in Nederland door corona naar laagste niveau sinds 2001

Nederlanders hebben in de eerste maanden van de coronacrisis veel minder stroom verbruikt dan normaal, blijkt woensdag uit halfjaarcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het stroomverbruik in het tweede kwartaal lag met 24,7 miljard kilowattuur (kWh) ruim 7 procent lager dan vorig jaar en op een niveau niet meer gezien sinds 2001.

De daling valt volgens het CBS samen met de verminderde economische activiteit als gevolg van de lockdown. 

Dat de daling in het verbruik komt door de coronacrisis, blijkt uit de cijfers over het eerste kwartaal: Nederlanders gebruikten in de eerste drie maanden van 2020 nog bijna evenveel stroom als vorig jaar.

Verder maakt het CBS bekend dat de hoeveelheid geproduceerde hernieuwbare energie flink is gestegen. De productie steeg 10,6 miljard kWh in het eerste halfjaar van 2019 naar 14,8 miljard kWh in de eerste helft van 2020, een stijging van 39 procent.

Volgens het CBS komt dit met name door de gunstige weersomstandigheden, zoals de talloze zonnige dagen in de lente en de stormachtige dagen in de winter. Ook werden er meer zonnepanelen in gebruik genomen.

Vacature zoeken

Populaire vacatures