Terug naar Overzicht

Tesla trekt stekker uit assemblage in Tilburg: bijna honderd banen op de tocht

Tesla stopt op "zeer korte termijn" met het in elkaar zetten van de Model S en Model X in Tilburg.

De modellen zijn eind januari opgewaardeerd, waardoor het productieproces in de Verenigde Staten zo is gewijzigd dat assemblage in Nederland niet meer mogelijk is. Hierdoor staan maximaal 96 banen op de tocht die verband houden met het assemblageproces. Het personeel is eerder op donderdag ingelicht.

Ondanks dat de uiterlijke wijzigingen aan de Model S en Model X beperkt zijn, is er onderhuids het nodige op de schop gegaan. Ook de techniek is opnieuw tegen het licht gehouden, terwijl het interieur volledig anders is. Het in elkaar zetten van de elektrische auto's zoals dat in Tilburg wordt uitgevoerd, kan daardoor technisch niet meer op industriële schaal op deze locatie plaatsvinden.

De vernieuwde Model S en Model X worden naar verwachting in november van dit jaar voor het eerst uitgeleverd in Nederland, waardoor aanvoer van auto's van de huidige generatie naar de assemblagelocatie in Tilburg al op korte termijn stopgezet zal worden. De montagehal werd in 2015 in het bijzijn Tesla-topman Elon Musk en toenmalig minister van Economische Zaken Henk Kamp geopend.

Tesla is volgens berichten in overleg met de ondernemingsraad om voor het personeel dat wordt geraakt door het staken van de assemblage een andere functie te vinden. Daarbij zal allereerst gekeken worden naar welke activiteiten in Nederland groeien. De montagehal krijgt mogelijk een andere bestemming.

Vacature zoeken

Populaire vacatures